Persbericht: Studenten verlaten Spinhuis onder druk van UvA

Het Spinhuis Collectief heeft aangekondigd dat ze op vrijdag 2 januari om 15:00 het gekraakte Spinhuis zullen verlaten en de sleutel overhandigen aan de UvA. Afgelopen maandag heeft de rechtbank geoordeeld dat de UvA een spoedeisend belang heeft bij een ontruiming van het pand. Vanwege de hoge geldboetes die de UvA bedongen heeft in het geval van tegenwerking van de heringebruikname door de universiteit, zien de studenten zich genoodzaakt om hun actie voor nu te staken.

Sinds de kraak van het Spinhuis afgelopen september heeft de UvA getracht de studenten uit het pand te krijgen. In oktober daagde de UvA de ondertekenaars van een verzoek naar meer informatie over het Spinhuis (Wob-verzoek) voor de rechter en eiste het exorbitante bedrag van 100.000 euro per student per dag aanwezigheid. Daarbij heeft de UvA aangegeven het Wob-verzoek niet in behandeling te nemen, waarmee zij elke mogelijkheid tot constructieve dialoog onmogelijk maakte, aldus de studenten.

“Je ziet het overal! Eerst op het Science Park (fusie met de VU), nu bij de bezuinigingen op de geesteswetenschappen, en op de VU wordt ook jaren hard gesnoeid, zonder dat studenten en docenten daar iets over te zeggen hebben. En als we onze mond opentrekken worden er bewakers met honden op ons afgestuurd, die honderdduizenden euro’s kosten. Geld waar makkelijk twee studies op de FGw van betaald kunnen worden,” verklaart studentenraadslid Ruud van der Veen. De studenten zien in de manier waarop zij, en andere kritische stemmen, behandeld worden exact de kritiek die zij op de universiteit uiten terug. Het top-down management, gebrek aan inspraak, de fetisjering van het rendementsdenken; de universiteit wordt gerund als bedrijf en wordt steeds meer een verlengstuk van het bedrijfsleven.

De studenten hebben de afgelopen tijd in het Spinhuis kunnen meemaken wat een bloeiende academische gemeenschap kan betekenen voor een universiteit. Er is duidelijk behoefte aan ruimtes die studenten zelf beheren en waar ze zichzelf kunnen organiseren. “Van debatten met Kamerleden, tot een workshop psychogeografie, van een regelmatige cultfilmbioscoop tot een feministische poëzieavond, we hebben het allemaal meegemaakt. En één ding is zeker: de rector mag trots zijn, ze hebben van ons competentere rebellen gemaakt,” lacht Van der Veen.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s