Open Brief aan Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Geachte Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad,

Op 8 september, j.l., heeft het Spinhuis Collectief de Torensluis  in gebruik genomen. Nu zult u wellicht schrikken en dat is uw goed recht, echter met deze brief willen wij enkele zorgen ontnemen en ook pogen nader tot elkaar te komen. Wij, als collectief dragen de binnenstad van Amsterdam een warm hart toe en zien al jaren dat onze universiteit, de UvA, pand na pand afstoot of groteske nieuwbouwplannen presenteerd om haar eigen ego te strelen. Dit zijn niet de plekken die wij in Amsterdam en zeker niet in het centrum zouden willen hebben! In het centrum van Amsterdam lijkt het zo te zijn alsof er nog enkel investeringen gedaan worden om het toerismeaantal te vergroten. De monumentale historie en panden verslonst, zodra er geen geld uit te halen valt voor gemeente of toerismeindustrie.

Wij zouden willen zien dat er een stop wordt gezet op het bouwen van dure hotels (of ten minste de huidige hotel stop gehonoreerd wordt). De verkoop van het voor de academische gemeenschap zo belangrijke Bungehuis aan Soho is voor ons een doorn in het oog. Dit is de zoveelste slag tegen een academie die midden in de stad probeert te staan en samen met haar kritisch zou willen kijken naar de processen die haar schapen en vervormen.

Wij hopen dat u samen met ons zou willen optrekken, wij vertrekken immers grotendeels vanuit de zelfde kritiek en wensen beide dat monumenten met respect behandeld worden maar tegelijkertijd omarmt worden door buurt en samenleving.

Wij zijn ons bewust en waarderen de monumentale status van het pand en hebben kennis genomen dat u, onder andere, heeft gezorgd dat het pand als UNESCO-erfgoed werd opgenomen.  Als Spinhuis Collectief willen wij het pand gebruiken om een cultureel cafe te huizen. Eerder zaten wij in een pand aan de ouderzijds achterburgwal, waar wij met dezelfde insteek een lange tijd veel sociale en culturele activiteiten verzorgden.

Het collectief vindt ook dat de Torensluis  open moet staan voor bezoekers. Tot op heden werd het pand niet gebruikt, waardoor er een plek vol geschiedenis verloren gaat voor de bewoners en toeristen van Amsterdam. Er was tot enkele jaren geleden een jazzclub gevestigd. Sinsdien kan niemand er meer in. Wij stellen het pand weer open, waardoor mensen weer kunnen genieten van de geheimen van Amsterdam.

Met vriendelijke groet,

Het Spinhuis Collectief.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s